top of page

Plastične boce smiju se koristiti samo jednom!

Ako već morate, pijte vodu iz plastičnih boca, no nikako ih nemojte koristiti više od jednom! Nepotrebno je reći kako biste, ukoliko vam je omiljeni ljetni dodatak bočica s vodom, trebali imati staklenu bocu koju možete puniti i prazniti te kvalitetno oprati nakon svake upotrebe.

Ipak, u želji za štednjom, mnogi redovito više puta koriste istu plastičnu bocu s vodom. Ili, još gore, iz velike boce od litru i pol uredno prelijevaju vodu u manju plastičnu bočicu koja je, doduše, pratična za nošenje u torbici ali vam liječnici nikada neće preporučiti takvo što.

Razloga za to je nekoliko: prvi je što činjenica da je najprljaviji dio bočice upravo otvor, odnosno onaj dio na koji prislanjamo usta.

Stoga, jednom kada popijete svu vodu, bočicu bi trebalo odložiti u reciklažni kontejner jer će do tada biti prepuna bakterija iz usne šupljine (da, svi ih imamo) koje će se na plastici nastaviti razmnožavati.

Drugi razlog, ne manje važan, jesu ljetne vrućine na kojima bakterije naprosto cvjetaju. Stoga, ni ne pomišljajte piti iz već otvorene bočice vode koja je, recimo, stajala sat ili dva u automobilu. Čak i ako ste jaaakkooo žedni, ovo se nikako ne preporuča. Inače, liječnici tvrde kako se nikada ne bismo smjeli dovesti u stanje žeđi jer onog trenutka kada zapravo osjetimo žeđ, naš je organizam već dehidrirao.

Treći je razlog što plastičnu bocu ne možete prati u perilici za suđe, na visokoj temperaturi za koju pretpostavljate da će ubiti sve bakterije. Neće jer plastične boce nisu napravljene da bi se prale u perilici. Postoje, dakako, ekološka sredstva za čišćenje koja vam mogu pomoći da se malo zaštitite od bakterija, a pritom ne otrujete...no isto to možete napraviti i sa staklenom bocom.

Dakle, naš je savjet da ljeti svakako pijete puno vode, ali i da istovremeno nabavite staklenu bocu i čistite ju ekološkim sredstvima za čišćenje koja nisu škodljiva ni za vas ni za okolinu.

Na taj ćete način očuvati vlastito zdravlje, ali se i odgovorno ponašati prema prirodi.

Recent Posts

See All
bottom of page