top of page

Kako pravilno očistiti klima uređaj?

Nekoć ste, pri kupovini novog automobila, morali posebno nadoplaćivati klima uređaj jer ih većina proizvođača nije nudila u standardnoj opremi, a ni kućanstva se baš nisu rashlađivala na ovaj način. Naime, klime su bile skupe i malo se ljudi odlučivalo na ovu investiciju koja se vremenom, posebice u automobila, pokazala kao bitan sigurnosni faktor. U domovima i uredima, tijekom ljetnih vrućina, često je gotovo nemoguće funkcionirati bez blagodati rashlađenog prostora.

Dakako, i tu treba slijediti određena pravila kako klima uređaji ne bi postali neprijatelji zdravlja. Za početak, temperatura nikada ne bi smjela biti niža od 5 do 7 stupnjeva od vansjke temeperature jer bi tijelo moglo doživjeti šok. Stoga, ma koliko vas mamilo da prekidač klime spustite na low, ipak bi se trebali suzdržati.

Drugo jako važno pravilo odnosi se na redovno čišćenje i održavanje klime u automobilima, kućama i uredima. I, premda se većina toga sjeti tek kada je sezona hlađenja u punom jeku ili kada se iz auta krene širiti neugodan miris, ovaj je savjet važniji nego što mislite.

Naime, osim što je svima već davno poznato da nečistoća iz klime može postati leglo za razvoj legionarske bolesti, na što ćete samo odmahnuti rukom u stilu „ma meni se to neće dogoditi“, postoje i druge bolesti koje prijete iz prljavih klima.

Osim što je neugodno za vozača i putnike, to može biti i opasno za njihovo zdravlje. Može se raditi o plijesni koja nastaje u ventilacijskim kanalima. Vlažne cijevi ventilacijskog sustava idealan su prostor za gljivice.

Vrlo je važno izvršiti dezinfekciju ventilacijskih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorištenja klima uređaja tijekom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača klima uređaja. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja.

Naravno, vjerujemo da ne trebamo posebno napominjati kako je bitno koristiti ekološko sredstvo koje ne zagađuje okoliš niti ugrožava ljudsko zdravlje. Upotrebljavate li kemijska sredstva zapravo nikada do kraja ne možete biti sigurni da ono što udišete nije još opasnije od onoga što ste očistili.

Recent Posts

See All
bottom of page