top of page

Tepih je idealan za alergičare! Živa istina!

Uvriježeno je mišljenje da osobe koje su alergične na prašinu i grinje naprosto ne bi trebale u svom domu imati tepihe ili tapisone jer će tako „iz kuće izbaciti stvari koje skupljaju prašinu“.

Teoretski je to točno jer tepih jest mjesto na kojemu se lako skuplja prašina, a na prašinu se vežu i drugi alergeni te bakterije, virusi, gljivice i svi „ostali stanovnici“ koje ne želimo imati.

S druge strane, upravo je to prednost tih istih tepiha. Ne šalimo se!

Ukoliko želite možete ovu teoriju testirati kod kuće. Doduše, za test vam je potreban usisavač koji ima sposobnost dubinskog čišćenja (a ako već naručite dubinsko čišćenje tepiha, usput odmah očistite i madrace), za čišćenje koristi vodu i ima hepa filter kako prašina ne bi kasnije izlazila u zrak.

Dodatna pogodnost vode jest i što u posudi s vodom možete točno vidjeti što ste sve usisali, odnosno koliko je zapravo prljava površina koju usisavate.

Dakle, ukoliko ste kupili ili unajmili takvu opremu za čišćenje, tada svakako usisajte tepih, a potom usisajte ili obrište mokrom krpom parket ili pločice.

Za sat vremena ponovite postupak. Vidjet ćete da je vaš tepih i dalje puno čišći od parketa ili pločica. Kako je to moguće kad je tepih najprljavije mjesto, kada se tamo skuplja najviše prašine? Lako!

Tepih skuplja najviše prašine i djeluje baš poput magneta kupeći svu prašinu na sebe, a kada se ona jednom „zalijepi“ za tepih onda ga je potrebno samo dobro usisati. Dobro i s odgovarajućom opremom.

Pa neće vas valjda alergija spriječiti da ujutro, nakon buđenja, prvo spustite noge na topli tepih ili da si priuštite šetnju po kući bez papuča. Priznajte, takve stvari nekad djeluju baš oslobađajuće, daju nam onaj fini osjećaj da smo u svom domu...

Recent Posts

See All
bottom of page