top of page

Je li putovanje avionom zapravo opasnije nego se čini?

Pri spomenu sigurnosti putovanja avionom, mnogima će, osobito u posljednje vrijeme, prvo na pamet pasti teroristički napadi, rušenje zrakoplova ili, u najmanju ruku, ružne turbulencije tijekom kojih se moguće i ozbiljno ozlijediti.

I to je sasvim u redu. Jer su, nažalost, sve opcije moguće, a ovise o toliko velikom nizu faktora da je na njih gotovo nemoguće utjecati. Naravno, uvijek možete birati avio kompaniju koja nema problema s financijama pa vjerujemo da redovito i kvalitetni održavaju svoje zrakoplove, čime je mogućnost kvara svedena na minimum. Oni koji se, zbog posla ili privatno, često voze avionom tvrde da na tome ne treba štedjeti jer je ugledna avio kompanija ipak i svojevrsna garancija kakvoće.

Ipak, i dalje ostaje puno faktora na koje nije moguće utjecati pravilnim odabirom prijevoznika. Recimo, kako se zaštiti od radijacije u avionu? Da, radijacije! Možda niste znali, no tijekom sedmosatnog leta izloženi ste istoj količini radijacije kao da ste, recimo, išli na rendgen snimiti pluća.

Nadalje, sigurno ste primijetili kako vam apetit nije isti u zrakoplovu kao na tlu, a ni voda baš nije ukusna. Naime, zbog promjene u tlakovima vaša će osjetila reagirati drugačije, a moramo vas razočarati i reći da je voda u avionima često puna bakterija. Nije otrovna za piće, ali nije ni baš pretjerano preporučljiva.

Među opasnije „pojave“ spada i zrak u zrakoplovu. Naime, on uglavnom samo cirkulira pa je prepun bakterija, a zamislite samo koliko bolesnih ljudi sjedi u sjedalima oko vas. Dosta nezgodno, zar ne!

Istina je, doduše, da se ovom potonjem problemu može naći rješenje koje je, zapravo, vrlo jednostavno. Pročiščavanje zraka može se vršiti Rainbow uređajem (da, jest reklama, ali korisna i potrebna) koji istovremeno dubinski čisti površine i pročišćava zrak u prostoriji. Nakon čišćenje potrebno ga je ostaviti upaljenog i on će nastaviti pročišćavati zrak. Tijekom rada iz prostorija će ukloniti čak 99,998 posto svih bakterija, virusa, plijesni, gljivica, grinja i svega ono što naprosto „cvjeta“ u zrakoplovu prepunom ljudi.

Ovakvim, ekološkim načinom čišćenje avio kompanije bi sigurno imale više zadovoljnih putnika.

bottom of page