top of page

Zašto se na prvi znak alergije odmah trebate javiti liječniku?

Svi mi poznajemo bar jednu osobu koja je na nešto alergična, najčešće na pelud, prašinu, neku hranu, konzervanse, pseću dlaku...ovako bismo mogli nastaviti u nedogled.

Naprosto je činjenica da nam je ubrzan i stresan način života vremenom smanjio imunitet, a čovjekov odnos prema prirodi nimalo nije doprinio smanjenju broja alergija.

Učestalost alergijskih bolesti u svijetu u dramatičnom je porastu posljednjih dvadesetak godina, a trend porasta osobito je zabrinjavajući unutar dječje populacije.

Naime, dok se procjenjuje kako između 30 i 40 % osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, kod djece se taj postotak penje i do 55%. S obzirom da je koincidencija pojave alergijskih problema znatno veća kod djece, pretpostavlja se da će, njihovim odrastanjem, doći do porasta alergijskih oboljenja na globalnoj razini.

Ukupna raširenost alergijskih bolesti mogla bi tako vrlo brzo doseći pandemijske razmjere i postati jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

Stoga nemalo čudi kada vidimo osobu koja evidentno šmrče, kiše, suze joj oči, a ona na to samo odmahuje rukom govoreći da zna kako je anergična na nešto „u zraku“, ali nije ju baš briga i ne kani ništa poduzeti po tom pitanju.

Naravno, sve dok se ne dogodi slučaj kao onaj o kojemu posljednjih dana priča čitav svijet. Naime, djevojka je umrla nakon poljupca sa svojim dečkom! Na prvu zvuči kao još jedna izmišljotina tabloida, no upravo se tako dogodilo.

Djevojka je, naime, bila izuzetno alergična na maslac od kikirikija (jedna od češćih i opasnijih alergija na hranu). Ona, dakako, nije jela maslac od kikirikija, a njezin dečko jest.

Problem je nastao kada on, nakon jela, nije oprao zube pa mu je komadić maslaca ostao u ustima.Nakon poljupca djevojka se počela gušiti jer je to na nju djelovalo kao otrov, a kako sa sobom nije imala lijek koji bi joj pomogao, ubrzo je izdahnula.

Jako tužna priča koja bi nas sve trebala još jednom podsjetiti da zdravlje shvaćamo jako ozbiljno, a alergije nimalo lakonski jer nas mogu, doslovce, koštati života.

Recent Posts

See All
bottom of page