top of page

Kako globalno zagrijavanje utječe na rast biljnih vrsta

Priznajte, svjesni ste da čovjek ima velikog utjecaja na prirodu I načelno svi dosta, bar teoretski znamo, o ekološkim katastrofama koje nam slijede I koje smo sami uzrokovali. Ipak, je li vam palo na um da I biljke vrlo snažno reagiraju na ono što čovjek svakodnevno čini atmosferi. Naime, istraživanja pokazuju kako su mnoge biljke promijenile vrijeme rasta I cvatnje. Da, ne šalimo se uopće.

Simulacijski pokusi o utjecaju globalnog zagrijavanja na biljke uvelike potcjenjuju ono što se doista događa u prirodi, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u srijedu u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

Istraživanje je potvrdilo iskustva poljoprivrednika i vrtlara, osobito sa sjeverne polutke, da sezonske biljke niču mnogo ranije u proljeće nego što je to bilo u prošlosti.

Pokusi su pokazali da biljke niču i cvjetaju od 1,9 do 3,3 dana prije nego u prošlosti za svaki dodatni stupanj zagrijavanja, no ovo je israživanje pokazalo da to nisu dobri rezultati, već da sa svakim stupnjem veće zagrijanosti biljke niču od 2,5 do 5 dana ranije nego prije.

Rezultati se oslanjaju na usporedbi testiranja izvedenih na 1634 vrste biljaka i dugoročnih promatranja tih istih vrsta koje je provelo dvadesetak ustanova u Sjevernoj Americi, Japanu i Australiji.

Autori istraživanja kao primjer navode cvatnju stabala trešanja u Washingtonu, gdje se prvi dan cvatnje tradicionalno obilježava svečanošću i koji se unazad 40-ak godina pomaknuo za cijeli tjedan ranije.

Što će se točno dogoditi na trideset ili četrdeset godina, djelomično je moguće predvidjeti, ali stvarne posljedice klimatskim promjena, teško je sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi. Sigurno je samo da one nikako neće biti dobre.

Recent Posts

See All
bottom of page