top of page

Geni nam određuju hoćemo li oboljeti od gripe


Jesenski I zmski mjeseci uvijek su idealno vrijeme da ponovno upozorimo na viruse, bakterije I sve ostale uzročnike viroza, ali I gripe koja je tijekom ovih mjeseci češća. Drugim riječima, ukoliko vas inače previše ne brine je li prostor u kojem boravite biološki čist ili je prepun virusa, sada biste se trebali zamisliti.

Naime, u tjednima pred vama, puno ćemo češće boraviti u zatvorenom pa je, ukoliko imamo smanjen imunitet, pojava bolesti ovog tipa u porastu. A važan utjecaj ima I genetika.

Naime, nedavno genetsko otkriće moglo bi objasniti zašto neke osobe ozbiljno obole ili čak ne prežive gripu, dok druge prođu s blažim simptomima koji su ograničeni na kašalj, kihanje i poneku bolnu epizodu.

U radu objavljenom u časopisu Nature britanski i američki znanstvenici navode da su po prvi puta otkrili gen koji utječe na to kako reagiramo na gripu.

Paul Kellam s britanskog Sanger instituta kazao je kako je istraživanjem utvrđeno da gen nazvan ITFITM3 predstavlja prvu ključnu liniju obrane protiv gripe. Kad je prisutan u velikim brojevima širenje virusa kroz pluća otežano je, no kad ga je manje virus se brže množi i širi izazivajući teže simptome.

Utvrđeno je i da su osobe s određenim tipovima toga gena imale pune veće izglede završiti u bolnici s težim simptomima gripe.

U budućnosti genetsko otkriće moglo bi pomoći liječnicima da otkriju pacijente koji su manje otporni na gripu kako bi ih se prioritetno cijepilo i poduzele druge mjere.

Otkriće pomaže objasniti zašto je tijekom pandemije svinjske gripe prije dvije godine velika većina ljudi imala samo blaže simptome, dok su mlađe zdrave osobe teško oboljele.

Također moglo bi pomoći razvoju novih cjepiva ili lijekova protiv opasnijih virusa poput onog ptičje gripe.

Recent Posts

See All
bottom of page