top of page

Negativna iskustva utječu na pamćenje

Možda ste mislili da vam neka traumatična iskustva nikada ničemu neće koristiti, no znanstvenici tvrde da to ipak nije točno. Ako imate problema sa pamćenjem i želite zapamtiti neku važnu informaciju, jedan od načina da to napravite je da pomislite na odlazak zubaru ili na neko drugo traumatično iskustvo, tvrdi se u novom istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Science.

Ono je pokazalo da se sposobnost volontera da zapamte neku svježu informaciju povećala nakon što su vidjeli fotografiju osobe u zubarskom stolcu, mrtve mačke ili uperenog pištolja. Tijekom istraživanja volonteri su morali učiti riječi na svahiliju i njihov engleski prijevod, nakon čega su se međusobno ispitivali u parovima. Nakon svakog točnog odgovora pokazana im je uznemirujuća ili neutralna fotografija ili prazan ekran. Ako su odgovorili netočno, pokazana im je neutralna slika ili prazan ekran.

Nakon ovoga su imali test na kojem su morali ponoviti sve naučene riječi. Utvrđeno je da su se volonteri bolje sjećali onih riječi nakon kojih su vidjeli uznemirujuće slike, nego riječi nakon kojih su vidjeli neutralne slike, koje ne pobuđuju nikakve emocije, ili prazan ekran. Znanstvenici smatraju da je uzrok ovome to što su uznemirujuće slike kod volontera pobuđivale negativne emocije, zbog čega se poboljšalo njihovo pamćenje, a sumnjaju da se to događa jer je centar mozga zadužen za emocije usko povezan sa centrom mozga zaduženim za pamćenje.

Znanstvenici su ovaj pokus pokušali napraviti i sa slikama koje pobuđuju pozitivne emocije i uzbuđenje, no učinak nije bio isti kao sa uznemirujućima fotografijama.

Ovim istraživanjem su znanstvenici zapravo potvrdili da je vremenski period nakon što se osoba prisjeti neke nove informacije koju je tek sad naučila bitan za zadržavanje te informacije u sjećanju. Dakle, umjesto da nakon učenja gledate u fotografije pregažene mačke, nakon što nešto naučite testirajte svoje znanje kako biste naučeno što duže zadržali u sjećanju.

bottom of page