top of page

Boli li vas glava samo kada letite avionom?

Znamo da je mnogima koji, zbog posla ili nekog drugog razloga, letenje avionom uvijek neugodno te im pomisao na to izaziva glavobolje. No, postoji I posebna vrsta glavobolje koja se javlja isključivo u avionu. Znanstevno je dokazano kako letenje zrakoplovom stvara glavobolju mnogim putnicima i to doslovno, a oblik boli koja se razbuktava tijekom slijetanja nazvan je "avionskom glavoboljom".

Neuobičajena, specifična bol u glavi - obično jaka na jednoj strani glave i u blizini oka - prvi put je spomenuta u medicinskoj literaturi još 2004. godine, a idućih je godina zabilježeno još nekoliko desetaka slučajeva.

Nedavno su talijanski znanstvenici napisali u stručnom časopisu Cephalagia da se "avionska glavobolja" treba smatrati novim podtipom glavobolje i predložili su popis kriterija koje mogu koristiti liječnici kako bi je dijagnosticirali.

"Glavobolja povezana s letenjem zrakoplovom, nazvana avionska glavobolja, je nedavno opisan oblik glavobolje koji se isključivo javlja prilikom leta i to posebice za vrijeme slijetanja", napisao je znanstvenik Federico Mainardi iz bolnice Giovanni e Paolo u Veneciji.

Ta glavobolja obično kratko traje, manje od 30 minuta, barem kod 96 posto ljudi. Samo manji broj ljudi ima uvijek glavobolju tijekom slijetanja, a kod većine se ona javlja samo na nekim letovima. Zasad nije poznat točan uzrok "avionske glavobolje".

Stoga, ukoliko vas tijekom sljedećg leta avionom zaboli glava, ne brinite- to se događa velikom broju ljudi. Znamo da to neće smanjiti glavobolju, ali dobro je znati da nije riječ o nečemu neoubičajenom.

bottom of page