top of page

Život u paru znači zdraviji život

Nije nepoznato kako su najsretniji ljudi oni koji su svježe zaljubljeni, još uvijek osjećaju “leptiriće u trbuhu”, svijet gledaju kroz ružičaste naočale I misle da će taj osjećaj zauvijek trajati. Neće, ali je činjenica da će, ostanu li u vezi, biti zdraviji I produktivniji radnici.

Naime, dobar ljubavni život i bračna sreća osnovni su preduvjeti i za bolje osjećaje na poslu. Život u dvoje smanjuje negativne učinke stresa koji trpimo na poslu. Ali, ako je odnos u paru loš, negativan učinak stresa bit će još gori", objasnila je autorica studije Ann-Christine Andersson Arnten sa sveučilišta u Goeteborgu.

Žene u teškoj vezi podložnije su tjeskobi, tjelesnim reakcijama na stres i nesanici nego žene u sretnoj vezi, pokazala je studija provedena na 900 muškaraca i žena.

S druge strane, depresiji, tjeskobi i drugim reakcijama na stres najpodložniji su muškarci u prosječnoj vezi, više od onih koji svoj ljubavni život opisuju kao loš ili dobar.

"To bi se moglo objasniti činjenicom da su oni koji žive u prosječnoj vezi pod velikim pritiskom jer je nastoje učiniti boljom. Naprotiv, ako je veza loša misle da je to jednostavno tako i da više ništa ne mogu učiniti", kaže Andersson Arnten.

"Posljedice stresnih situacija - katkada slabih, ali redovitih - u svakodnevnom životu, javljaju se polako i isprva ih ne zamjećujemo", ističe se u studiji.

"Čovjek pod stresom prilagođava se promjenama koje nastaju sve dok ne nastupi takav poremećaj ravnoteže da je potreban velik napor za podnošenje svakodnevice", piše Andersson Arnten.

Dakle, kada vam idući puta vaša “druga polovica” bude malo išla na živce, suzdržite se od kritike. Zdravije je, zar ne?

Recent Posts

See All
bottom of page