top of page

Može li čokolada izliječiti depresiju


Svi volimo čokoladu, no ne znamo o njoj dovoljno. Naime, ona nije samo najukusniji desert, nego je i naša najbolja prijateljica kada smo u najgoroj depresiji. Naime, znanstveno je dokazano da u našem organizmu čokolada potiče stvaranje serotonina. Serotonin se još naziva "hormon sreće". Naime, nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini. Te se tvari nazivaju još i unutrašnji ili endogeni opijati jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.

Dakle, možemo ju kao namirnicu ubrojiti u tvari koje direktno i indirektno sudjeluju u "gradnji" našeg dobrog raspoloženja. Konzumiranjem manjih količina čokolade potičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti. No,ma koliko bila korisna, nemojte zaboraviti da poput svih ostalih tvari i čokolada ako se pretjera, može u suvišku izazvati sasvim suprotne učinke. Kao posljedica pretjeranog unosa javljaju se simptomi lagane intoksikacije, a kao prvi manifestiraju se razdražljivost ili potištenost! Neloše je i izbjegavati čokoladu prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati i pojavu nesanice.

Osobe koje imaju problema s povećanom koncentracijom kolesterola u serumu ne moraju se bojati uzeti povremeno manje količine čokolade. Stearinska kiselina izuzeta je iz skupine lipida koji direktno stvaraju povećane vrijednosti endogenog kolesterola. Razumljivo je ipak takve namirnice konzumirati u umjerenim količinama i samo povremeno, međutim nije potrebno potpuno ih eliminirati iz prehrane. Ali zimi, kada je sve oko nas sivo, možemo si priuštiti par slatkih kockica. Naravno, pod uvjetom da znamo svoje granice, a I ne bi bilo loše povremeno ipak otići do teretane, ne samo zbog potencijalnog viška kilograma nego I zbog dobre kondicije.

Recent Posts

See All
bottom of page