top of page

Navike kojih se morate riješiti!

Ponekad nam se čini da u higijeni, osobnoj ili kućnoj, nikako ne možemo pretjerati. No, to nikako nije točno. Štoviše, postoji niz navika na koje vjerujemo da su korisne, a zapravo nam štete. Pretjerana zaokupnjenost osobnom higijenom može biti i štetna. Svakodnevno tuširanje vrućom vodom i pranje kože hrapavim sapunom može biti štetno za kožu jer skida prirodna ulja sa kože zbog čega koža ostaje suha, sklona pucanju i infekcijama. Ako se ne možete odreći svakodnevnog tuširanja, preporuča se tuširanje hladnijom vodom, a ako vam je koža suha, preporuča se da se ponekad tuširate samo s vodom, bez sapunanja.

Stručnjaci tvrde da je uvriježeno mišljenje da je za zdravlje potrebno osam sati neprekinutoga sna dnevno, pogrešno. Naime, ljudi su evoluirali tako da imaju fleksibilne obrasce spavanja i spavanje u rundama, uključujući i drijemanje preko dana, može biti korisno za zdravlje, 15 minuta drijemanja preko dana može biti učinkovito kao sat vremena noćnoga sna. Neandertalaci su, recimo, spavali u rundama, jer da su svaku noć odspavali osam sati u komadu, zvijeri bi ih pojele. Neki stručnjaci tvrde da nakon pranja zubi usta ne bi trebalo ispirati vodom jer se tako skida zaštitni sloj floura iz zubne paste, koji bi se bez ispiranja zadržao na zubima.

Također se preporuča pričekati bar pola sata nakon obroka, prije četkanja zubi jer kiseline i šećer iz hrane nakon objeda, privremeno oslabljuju zubnu caklinu i ako zube perete ubrzo nakon obroka, oštećujete zubnu caklinu prije nego li ona ponovno otvrdne. Najbolje je zube oprati prije jela i nakon jela a usta samo isprati bezalkoholnom vodicom za ispiranje usta. Studija koju su objavili izraelski znanstvenici je otkrila da je čučanje nad školjkom puno prirodniji položaj od sjedenja prilikom obavljanja nužde, jer se smanjuje rizik za probleme sa crijevima, poput hemoroida. Preporuča se stavljanje nečeg ispod stopala prilikom sjedenja na wc školjci kako bi se dobio prirodniji položaj.

Američki znanstvenici su otkrili da bračni partner koji se bavi kućanskim poslovima ima viši krvi tlak od drugog partnera. Smatra se da je uzrok ovome briga kako obaviti sve kućanske poslove, a ne količina posla koji se mora napraviti. Opasnost vreba i iz sredstava za pranje kuće jer sprejevi i osvježivači zraka mogu povećati rizik od dobivanja astme.

Recent Posts

See All
bottom of page