top of page

Namirnice koje jamče odličan imunitet


Hladnoća, niske temperature, boravak u zatvorenim prostorijama i loše životne navike izazivaju negativne reakcije u organizmu pa nije nimalo iznenađujuće što uslijed takvog načina života, naročito tijekom zime, imunološki sustav slabi.

No, osim pojačanom fizičkom aktivnošću, organizam je moguće ojačati i određenim namirnicama...

Agrumi Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina kojima obiluju agrumi, jedan je od najvećih zaštitnika organizma. Dokazi iz više od dvadeset istraživanja govore u prilog tvrdnji o smanjivanju jačine simptoma prehlade.

Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka.

Dunja Kao i većina namirnica, dunja također sadrži mnoga ljekovita svojstva. Sok od dunje pomiješan s nekoliko žlica šećera koristi se protiv upale grla. Istu smjesu možete upotrebljavati i za liječenje rana i upala na koži. Čaj od dunje pobjeđuje nesanicu.

Kupus Istraživanja su pokazala da je riječ o hrani koja sadrži najviše korisnih sastojaka potrebnim ljudskom organizmu. Kiseli kupus popravlja raspoloženje, potiče izmjenu željeza u krvi, uklanja stres, jača imunitet.

Med Ovaj gusti sok trebao bi postati neizostavna namirnica u svakom kućanstvu, naročito tijekom zimskih mjeseci. Odavno je poznato da je jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za prehladu. Posebno se preporuča za kašalj i probleme sa sinusima. Med pomaže pri liječenju bronhitisa i astme.

Brusnica Blagotvorno utječe na srce i kompletan kardiovaskularni sustav, a smanjuje rizik od zloćudnih bolesti, primjerice od raka dojke i debelog crijeva. Brusnica normalizira rad jetre i bubrega i jača imunitet.

bottom of page