top of page

Znate li vezu između čistog doma I sretnog života?

Svaki put kad čistimo kuću ili stan, postavljamo si pitanje gdje i kako uspijevamo prikupiti ogromne količine predmeta koji ne služe ničemu. Naime, i dok obnavljamo interijer, događa nam se da stare stvari spremamo jer će nam možda jednog dana trebati. Naravno, nikada ih više ne koristimo i tako iz dana u dan gomilaju se hrpetine predmeta koje na kraju odvozi služba za odvoz smeća. Jeste li svjesni činjenice da ako živite u neredu, svojom krivnjom ugrožavate vlastito zdravlje.

Werner Tiki Küstenmacher i Lothar J. Seiwert, autori bestselera "Živjeti jednostavnije", upozorili su nedavno da zapanjujuće količine raznovrsnih predmeta u domovima, zagušuju prostor i stanare koji žive u njemu. Kustenmaher i Sjuvert godinama održavaju predavanja i seminare kako pojednostavniti život polazeći od toga da se potreba za jednostavnošću često pojavljuje na materijalnom nivou te da je pospremanje samoga sebe dobro započeti pospremanjem stana. Naime, nered može izazvati umor, depresiju, stres, čak i bolest onih koji u njemu žive. To nikako ne znači da pospremanje treba postati opsesija, već je potrebno prostor redovito održavati, čistiti i uređivati. Bacite, darujte ili prodajte sve što niste koristili u posljednjih 6 mjeseci jer vam to zaista ne treba, organizirajte ormare, police i spremišta, svaka stvar treba imati svoje mjesto. Znamo da ste ovo čuli već tisuću puta i da je vjerojatno svaka pomisao na (proljetno) čišćenje grozna, ali vjerujte nam - isplatit će vam se. Gomilanje stvari je i dosta skupo jer svi predmeti koji vam neće trebati u prostoru zahtjevaju svoje mjesto: police, ormare, vješalice... Zanimljiv je podatak da se izbacivanjem nepotrebnih stvari može osloboditi čak 45 posto površine. Stoga, ne kupujte stvari koje nećete koristiti. Vraćajte stvari na svoje mjesto. Popravke u kući obavite u što kraćem roku i generalno sezonsko čišćenje obavljajte nekoliko puta godišnje, te sve nepotrebne stvari bacajte.

Predlažemo da iskoristite nadolazeće proljetne dane i očistite svoj dom od nakupljenog nereda. Krenite od vlastitog ormara: uklonite svu odjeću koja čeka da smršavite ili da se opet vrati u modu. Možda vam i uspije skinuti kilograme ali tada ćete se nagraditi nekim novim krpicama pa vam stare ionako neće trebati. Dakle, odmah se bacite na ormar i hitno pobacajte sve što vam ne treba. Ako i ne smršavite, imat ćete izgovor za kupnju novih stvari: pa ormar vam je gotovo prazan.

Recent Posts

See All
bottom of page