top of page

Kako spavate, tako se I osjećate

Za dobar san ključni su kvalitetan madrac I dobar jastuk, a oboje mora biti čisto. Znamo da možda zvuči čudno kada vas upozoravamo na čistoću, no dubinsko čišćenje madraca jako je važno jer se tijekom noći s našeg tijela “oslobađaju” mrtve stanice koje ulaze direktno u madrac. Svaka peta osoba spava manje od sedam sati svaku noć, a mnoge od njih su izjavile da su nesretne i pod stresom. Ako prekinuti san i nedovoljno spavanja šteti našem zdravlju, koji su to sastojci za stvarno kvalitetan san? Kako se savršeno naspavati?

Spavanje je individualno iskustvo kao i uživanje u jelu, svatko preferira drugačije. Evo nekoliko načina spavanja u kojima najčešće uživamo i koji će vam pomoći da budete odmorniji. Odspavajte između ručka i večere, ali nemojte zadrijemati na kauču, svucite odjeću i udobno se smjestite u krevet.. Nema ljepšeg spavanja od prvog dana godišnjeg odmora, osobito ako bezbrižno uživate ne misleći na spravljanje sendviča za djecu, budilice i pakiranje garderobe. Nekad se spavalo na vrećama punjenim slamom, a danas je proizvodnja jastuka uvelike napredovala. Postoje jastuci koji proizvode zvukove rada srca ili laganu glazbu koja vas treba lakše uspavati. Naviknuti smo na svjetlost pa se teško naviknuti na potpuni mrak. Potpuna odsutnost svjetlosti potiče zdraviji san.

Mnogi ljudi vole zaspati uz zvukove ugodne glazbe. Ponekad je glazba toliko uspavljujuća da je jednostavno nemoguće držati oči otvorene. Jedno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su James Blunt i Coldplay glazbenici uz čiju glazbu Britanci najlakše zaspu. Tko ne voli zaspati nakon dobrog jela? Znanstveno je dokazano da neke vrste hrane pogodno djeluju na san, tako su stari Rimljani vjerovali da je to salata, Francuzi da je to šampanjac, a najnovije istraživanje pokazuje da je najviše pozicionirana na listi hrane koja uspavljuje- banana! U petak se čini da je cijeli svijet pred vama. Uživanje u dugom spavanju i izležavanje do podne, sve se čini moguće.

Svi znamo kako volimo spavati, ali jednostavno nikad nemamo vremena. Ne možete a da ne zavidite maloj djeci koja vam mogu zadrijemati u naručju kad god požele. Odvojite vrijeme za sebe u gomili briga i obaveza, naspavajte se kako najviše volite.

Recent Posts

See All
bottom of page