top of page

Kako štedjeti, a istovremeno brinuti o ekologiji


Ekologija nije skupa, ekološki osviješteni možete postati već danas, a pritom ćete I uštedjeti novac. Mislite da to nije moguće? U krivu ste!

Čak I ako je hladno, radijatori ne moraju biti prevrući. Jeste li znali da se za samo jedan stupanj niže račinu mogu smanjiti za 8%? A svakih 800 kuna ušteđene energije garantira čak jednu tonu manje ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu. Toplinska energija ogroman je trošak i za vaš džep i za okoliš.

Kada radite u uredu vrlo je lako ulijeniti se, steći loše navike i zanemariti svoje osobne obaveze kao da ste u hotelu. Pokušate se ponašati kao da ste kod svoje kuće, za početak očistite vlastite kante za smeće na kraju radnog vremena. Tako ćete najbolje postati svjesni toga koliko otpada vi (da bas vi) stvarate. Ta će vas spoznaja možda natjerati da sljedeći put razmislite dvaput prije nego što stisnete "print", jer zasigurno nije baš sve vrijedno mladih stabala Arizone. Iako neki tvrde da je paljenje i gašenje računala štetno, ne biste se trebali time zamarati. Većina tvrtki ionako obnavlja tehnologiju svakih nekoliko godina. Prije nego što odete doma isključite ekran, jer tako ćete u samo jednoj noći uštedjeti energije za lasersko printanje čak 800 listova papira.Zar je zaista potrebno da svakoga dana na posao idete automobilom?

Ako ekologija nije dovoljno dobar motiv, sjetite se da će šetnja i vama koristiti. Obucite neku udobnu cipelu, krenite na posao pješke i uživajte u proljeću. Osim uštede na benzinu i doprinosa zaštiti okoliša, taj ćete dan zasigurno provesti sa smješkom na licu. Dozvolite suncu da vas dotakne i u vama potakne lučenje serotonina, hormona sreće. Ako vam je automobil ipak draži, razmislite barem o kupovini hibrida. Prosječan radnik godišnje potroši oko 10 000 listova papira, ili jednu osminu drveta.

U jednoj prosječnoj firmi zaposleno je 200-tinjak ljudi, što znači da jedna firma godišnje uništi 25 stabala. Jeste li zaista spremni da u vašem radnom vikeku vaša firma bude odgovorna za 875 stabala? POČNITE KORISTITI RECIKLIRANI PAPIR, i svakako svoj papirnati otpad odvajate od ostalog. S manje papira koristiti ćete i manje spajalica, a smo jednom spajalicom manje na dan uštedjeti ćete 10 tona željeza godišnje.Motiviranje svih zaposlenika da se uključe u "ozelevnjavanje" vaše tvrtke pola je posla. Saslušajte njihove prijedloge i ideje i timskim radom doprinesite očuvanju okoliša koliko je god u vašoj moći. Svi zajedno radite na promjeni kulture, osvještavanju i ekološkoj edukaciji jedni drugih.

Recent Posts

See All
bottom of page