top of page

Što sve utječe na vaš brak

Stručnjaci za veze i odvjetnici koji rade na razvodima na temelju iskustva iz prakse tvrde da promijene u karijeri jednog partnera mogu promijeniti njihovu vezu do te mjere da dođe prekida.

Velike životne promijene poput promjena u karijeri, su stresne i taj stres se često odražava na brak, tvrde stručnjaci.

Riječ je o tome da se osobe koje doživljavaju promijene često te promijene boje, a i imaju osjećaj da gube kontrolu, pri čemu financijski problemi, ego i jednakost među partnerima također utječu na osobe u vezi. Primjer financijskih problema je situacija kada osoba prelazi sa boljeg posla na lošiji ili dobiva otkaz, a to se negativno odražava na vezu.

Na brak ili vezu utječe i porast ega, što se obično odnosi na muškarce koji više zarađuju od žena. Problem je i nejednakost među partnerima jer često jedan partner smatra da je u braku ili vezi žrtvovao više od drugog, što se obično odnosi na žene.

Odvjetnica za razvode Lyenne Gold-Bikin tvrdi da na brak najviše utječe promjena u veličini prihoda koji jedan partner zarađuje i promjena u radnom rasporedu jednog od partnera. Kao primjer navodi kada jedan partner radi danju,a drugi noću. Često je razlog i jednostavna želja za promjenom. Promjena karijere pruža priliku za promijene u vezi. Ovo se najčešće odnosi na osobe koje su pod svjetlima javnosti, poput političara ili ostalih osoba na odgovornim funkcijama za koje se, zbog njihovog položaja, očekuje da imaju stalnog partnera ili partnericu.

No, ovo se može odnositi i na "obične" ljude. Žene nakon promijene karijere često prekidaju vezu jer tvrde da "se traže", dok muškarci jednostavno žele nešto novo i kad je riječ o vezi.

Bez obzira na razloge koji su doveli do razvoda, raskid braka negativno utječe na psihičko stanje gotovo svake osobe. Da je uistinu tako pokazalo je i najnovije istraživanje u kojem je sudjelovalo oko četiri tisuće rastavljenih parova. Njihova iskustva su pokazala da su se od raskida braka oporavili tek nakon godinu i pol dana. Osim toga rezultati su pokazali da se 43 posto ispitanika nakon razvoda osjećalo bolje, ali 31 posto ipak je žalio za krajem bračnog života

bottom of page