top of page

Ustanite odmorni I svježi!


Buđenje, osobito nakon blagdana, nekim je ljudima pravi stres svakog jutra. Naravno, to nije čudno ukoliko niste spavali dovoljno sati ili spavate na neadekvatnoj posteljini ili madracu. No, ukoliko ste spavali minimalno šest sati, na udobnom, čistom madracu I posteljini, ne biste smjeli imati problema s buđenjem. Ukoliko ipak imate, pokušajte s jednim od naših savjeta.

Napravite listu

Možete prije spavanja napraviti listu stvari koje želite napraviti idući dan ili idućih nekoliko dana i preporuča se da teže stvari napravite najprije, jer će vam se tada sve drugo što morate obaviti činiti lakšim.

Dajte si neodoljiv razlog za ustajanje

Dobro je da to bude nešto čemu ne možete odoljeti i reći ne. Neka to bude nešto zbog čega će vam biti nemoguće ostati u krevetu. Možete dogovoriti sastanak s prijateljem ili osobnim trenerom, a možete se i obvezati da ćete prošetati psa.

Nove navike

Najavite svima u vašem kućanstvu da ste odlučili postati ranoranilac i obavežite ih da vas drže za riječ. Počnite vježbati rano ujutro i pripremite si noć prije odjeću i rekvizite za jutarnje vježbanje.

Recite ne drijemanju

Budilicu stavite na suprotnu stranu sobe tako da se morate ustati i izaći iz kreveta kako bi ju ugasili nakon što se alarm ujutro oglasi.

Pokrenite se

Kod buđenja je najteže prvih nekoliko minuta, jednom kad se ustanete i počnete kretati, razbudite se. Ako vam se teško razbuditi odšetajte nakon buđenja do kupaonice ili kuhinje, bitno je samo da se krećete.

Vježbajte ujutro

Ako vježbate ujutro, bolje ćete spavati tijekom noći. Vježbanje navečer može poremetiti vaš bioritam i spavanje, bit će vam teško zaspati nakon vježbanja.

Neka spavaća soba bude u što većoj tami

Preporuča se da spavate u što većem mraku jer vam čak i svijetlo od budilice može poremetiti dobar san. Ako ne možete izbjeći svjetlost u spavaćoj sobi, zbog uličnih svjetiljki ili nečeg drugog, nosite na očima masku za spavanje.

Dišite kroz nos

Usta su za jedenje i ljubljenje, nos je za disanje. Ovo je bitno za vaš dišni sustav koji se preko noći treba odmoriti kao i ostatak tijela.

Recite ne alkoholu

Ovo je najjednostavnija stvar, a za neke i najteža za napraviti. Ako apstinirate od alkohola, san će vam se odmah popraviti.

Recent Posts

See All
bottom of page