top of page

Detoksikacija: pomoć ili marketinški trik?


Iako smo već ušli u siječanj, posljedice novogodišnjeg tulumarenja, nezdrave hrane i nespavanja još su tu. Bolje je i ne spominjati onih par dobivenih kilograma oko trbuščića i u nogama, koje još uvijek nismo skinule. I što sada? Svi govore i pričaju o detoksikaciji, no je li to baš tako jednostavno kako nam prezentiraju? Ideja da ćete režimom detoksikacije pomoći tijelu da izbaci "toksine" je čista marketinška izmišljotina, smatra britanski dr. Ben Goldacre, kolumnist Guardiana. Mediji nas bombardiraju tjednim režimima, 24-satnim programima ili kojekakvim pilulama koje će nas vratiti u život, ali budite na oprezu. Nije sve onakvim kakvim se na prvi pogled čini.

Termin detoksikacije medicinski je nevažan. Hamburger i pivo koje ste jučer pojeli i popili sigurno imaju negativan učinak na vaše tijelo, ali to nema apsolutno nikakve veze s toksinama. Kad prođete kroz period previše partijanja, pijenja alkohola, nedovoljnog spavanja, loše prehrane i slično, vjerojatno ćete na kraju odlučiti da vam treba odmor. Možda ćete nekoliko večeri ostati kod kuće čitajući knjigu ili gledajući TV, otići ranije spavati i jesti malo više salate nego inače.

Detoksikaciju limunom koristi Beyonce u kombinaciji s javorovim sokom i paprom. Pripravak "navodno" djeluje začuđujuće. Ne pojedete li ništa drugo osim sirupa kroz tjedan ćete dana izgubiti nekoliko kilograma. Ali stručnjaci ne preferiraju takvu vrstu dijete i navodne detoksikacije. Smatraju da ona zapravo loše utječe na organizam jer ga se danima nepotrebno izgladnjuje.

Jennifer Aniston, s druge strane, svaki dan započinje čašom iscijeđenog limunovog soka, ne jede nikakvu obrađenu hranu nego samo svježe namirnice. Ovakva dijeta je nešto zdravija od ove prethodne jer ipak nešto i jedete, ali želudac strašno pati kada ga svako jutro budite limunovom kiselinom.

No, s druge strane morate priznati da navedene dame izgledaju sjajno pa vam nećemo zamjeriti ukoliko im povjerujete da su za njihov sjajan izgled zaslužni pravilna prehrana I dobar izbor namirnica.

Ipak, upozoravamo da je I “detoksikacija doma” jednako bitna, odnosno da je važno redovito dubinski čistiti, provjetravati I, svakako, koristiti ekološka sredstva za čišćenje.

Recent Posts

See All
bottom of page