top of page

Ne želite dobiti dijabetes? Nema problema, tajna je u smijehu!


Odavno je poznato kako smijeh blagotvorno utječe na zdravlje, a jednako dobro djeluje na djecu kao I na osobe starije životne dobi. Ipak, tek je nedavno I znanstveno dokazano kako smijeh pomaže prevenciji nekih bolesti.

Istraživanje je pokazalo kako su sretni i optimistični ljudi izloženi bitno manjem riziku infarkta ili moždanog udara, sugeriraju rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici iz harvardska škola javnog zdravlja.

Oni su, obrađujući podatke iz više od 200 ranijih istraživanja, utvrdili da je rizik od tih bolesti dvostruko manji među optimističnim pojedincima.

Autori istraživanja ipak ističu da njihov rad, objavljen u časopisu Psychological Bulletin, sugerira da postoji veza ali ne smatraju to još dokazom da osjećaj zadovoljstva štiti od bolesti srca i krvnih žila.

Takve osobe općenito su zdravije a znanstvenici smatraju da osjećaj zadovoljstva životom može smanjiti rizike poput visokog krvnog tlaka ili kolesterola, prenosi BBC.

Znanstvenici iz harvardske škole utvrdili su da su faktori poput optimizma, zadovoljstva životom i sreće povezani sa smanjenim rizikom pojave bolesti srca i krvnih žila, bez obzira na dob osobe, njezin društveno-ekonomski status, pušenje ili tjelesnu težinu.

Upozoravaju pri tom da je uočeno da osobe koje se opisuju sretnijima zdravije žive, odnosno vježbaju i zdravo se hrane što također utječe na bolesti srca i krvnih žila.

Većina ranijih istraživanja bavila se utjecajem stresa i depresije a ne sreće i optimizma i pokazale su da su stres i depresija povezani s bolestima srca.

Recent Posts

See All
bottom of page