top of page

Povremeno svi budni spavamo!


Mozak spada u dijelove čovjeka o kojima medicina zna najmanje, no stalno dolazi do novih saznanja. Naime, jeste li ikada primijetili da ste tijekom dana posve budni, ali ste toliko usporeni I nekoncentrirani, kao da ste gotovo na trenutak zaspali? Ako ste tu pojavu primijetili, a sigurno vam se dogodila bez obzira jeste li ju registrirali, nemate razloga za brigu. Riječ je o nečemu posve uobičajenom.

Znanstvenici su otkrili da dijelovi mozga tijekom dana na kratko zaspu, iako je ostatak mozga budan.

Ovaj fenomen može objasniti pogreške i nespretnosti koje nam se omaknu tijekom dana kad smo umorni ili kad nešto krenemo tražiti, a onda zaboravimo što tražimo. Znanstvenici su ovo otkrili promatrajući štakore, koje su održavali budne u vrijeme dok su inače spavali, objavljeno je u časopisu Nature. Što su duže štakori bili budni, to je veći dio mozga na trenutke zaspao. Otkriveno je i da štakori u takvim trenutcimaimaju imaju slabiju koncentraciju i češće rade pogreške.

Znanstvenici upozoravaju da ovo pokazuje da je mozak umoran i prije nego što počnemo osjećati umor i da to može biti znak da se prestane s nekim aktivnostima, poput vožnje automobila. Stoga, ukoliko vam se baš jako spava I osjećate ozbiljan umor, a morate sjesti za volan, ipak radije razmislite o Uberu ili zamolite nekoga da vas poveze. Naime, velika je mogućnost da upravo u ovom “polubudnom “stanju sudjelujete u prometnoj nesreći. Neke stvari naprosto nije pametno riskirati.

Recent Posts

See All
bottom of page