top of page

Blagodati piva za koje niste znali


Odavno je poznato da pivo ( u manjim količinama) ima dobra učinak na organizam jer smiruje I opušta ljude koji ga konzuimiraju. Naravno, nije naodmet napomenuti da je ipak najvažnija količina I da se pretjerivanje nikako ne tolerira niti ima pozitivan učinak na organizam.

No, obizrom da je riječ o jednom od najpopularnijih napitaka na svijetu, znanstvenici sve češće vrše istraživanja vezana uz pivo.

Nakon što se pokazalo da pivo smanjuje apetit, za sve ljubitelje ovog alkoholnog napitka još dobrih vijesti.

Naime, znanstvenici iz prehrambeno-tehnološkog odjela Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da je pivo bogat izvor silicija i zbog toga može pridonijeti sprječavanju osteoporoze.

Doduše, i prijašnja istraživanja su pokazala da pivo sadrži silicij, ali nije bilo poznato koliko varira njegova razina u pojedinim vrstama piva.

Ovaj put znanstvenici su otišli korak dalje i kategorizirali sto vrsta komercijalnoga piva s obzirom na razinu silicija i analiza je pokazala da razina silicija u pivu varira od 6,4 do 56,5 miligrama u litri dok je prosječan svakodnevni unos silicija između 20 i 50 miligrama po osobi.

Rezultati istraživanja su nadalje pokazali da svijetla piva ima najvišu razinu silicija, dok bezalkoholno pivo, light pivo i pšenično pivo imaju najmanje silicija.

No, kako je kazao voditelj istraživanja Charles Bamforth ljubitelji piva ne bi se trebali previše pouzdati u ove rezultate jer istraživači nisu analizirali mineralnu gustoću kostiju pacijenata.

Recent Posts

See All
bottom of page