top of page

4 prirodna antistres recepta

Nedavno provedena istraživanja pokazala su da su svakodnevne obaveze i financijska nesigurnost najčešći su uzročnici stresa. Većina ljudi u takvim situacijama poseže za lijekovima iako je nervozu i tjeskobu moguće je ukloniti nekim prirodnim sredstvima. Neka od njih unosimo u organizam, a druga su način ponašanja koji njegujemo.

Naime, u stresnim situacijama nisu vam potrebni nikakvi savjeti liječnika, dovoljno je da promijenite prehranu, redovito čistite dom i provodite više vremena na suncu.

Za početak, savjetuju znanstvenici, dobro je makar jednom tjedno temeljito očistiti kuću, a svakih nekoliko tjedana napraviti I “generalku” koja uključuje I dubonsko čišćenje, osobito tepiha I madraca koji su pravi generatori prašine, grinja, virusa I bakterija.

Magnezija najviše ima u orašastim plodovima, žitaricama, grahu, zelenom lisnatom povrću, ribi i crvenom mesu. Osim što kontrolira razinu šećera u krvi, uklanja glavobolju i blagotvorno djeluje na živčani sustav, magnezij pobjeđuje stres.

Nije tajna da je vitamin D neophodan za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema. Ovaj vitamin je i odličan saveznik u borbi protiv stresa jer povećava lučenje serotonina. Kako bi nadoknadili nedostatak vitamina D, što više vremena provodite na suncu, međutim u ljetnim mjesecima prethodno zaštitite kožu. Ukoliko se ne smijete izlagati sunčevim zrakama, pojačajte konzumaciju lososa i bakalara.

Stres i nervozu možete smanjiti i eteričnim uljima. Za takvu vrstu problema koristite cvjetne mirise, primjerice lavandu i ružu. Da određeni mirisi pomažu u stresnim situacijama pokazala su i mnoga istraživanja.

Recent Posts

See All
bottom of page