top of page

Dijeta za bolje pamćenje

Novo istraživanje je pokazalo da gubitak težine poboljšava pamćenje.

Profesor John Gunstad sa Odjela psihologije na Državnom sveučilištu Kent u SAD-u je sa timom istraživača otkrio vezu između gubitka težine i poboljšanja pamćenja i koncentracije. Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su imali operacije za smanjenje težine, poput ugradnje želučane premosnice, pokazali nakon operacije bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Oko 12 tjedana nakon operacije pacijenti su pokazivali bolje pamćenje i koncentraciju. Znanstvenici su zadovoljni rezultatima svojih istraživanja jer je pretilost bolest koja se može izliječiti i ako pretili pacijenti imaju problema sa pamćenjem i koncentracijom, to je problem koji se može riješiti.

Tim znanstvenika je ispitanike pratio dvije godine i testirali su njihove kognitivne sposobnosti prije operacije, neposredno nakon i 12 tjedna i godinu dana poslije operacije. Znanstvenici tvrde da nisu iznenađeni rezultatima istraživanja jer se mnogo rizičnih faktora koji dolaze zajedno sa pretilosti, poput krvnog tlaka, dijabetesa ili apneje, koji mogu oštetiti mozak, može izliječiti. Otkriveno je i da su oni koji su težinu izgubili na neki drugi način, vježbom ili dijetom, ne operacijom, također pokazali poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

bottom of page