top of page

Nezdrava hrana utječe na dječju inteligenciju


Koliko je hrana prepuna aditiva loša za zdravlje I razvoj djeteta, odavno je poznato. Ipak, od nedavno se znanstvenici bave I detaljnim istraživanjima o tome na koji način nutritivno nekvalitetna hrana može utjecati na razvoj djeteta. I zapravo su došli do prilično uznemirujućih zaključaka. Britanska studija je utvrdila da nezdrava hrana utječe na dječju inteligenciju.

Prehrana 3-godišnjaka koja se sastoji od šećera, masnoća i prerađene hrane povezana je sa smanjenjem inteligencije u dobi od 8,5 godina, dok hrana puna vitamina i hranjivih tvari pozitivno utječe na razvoj mentalnih sposobnosti djece, utvrđeno u studiji znanstvenika Bristola koja je objavljena u Časopisu o epidemiologiji i izvještajima o zdravlju društva.

Hrana koju djeca konzumiraju u ranoj dobi utječe na kvocijent inteligencije u kasnijim fazama odrastanja i može umanjiti inteligenciju unatoč kasnijim poboljšanjima prehrane, tvrde autori studije, a razlog je najvjerojatnije to što se ljudski mozak najbrže razvija u prve tri godine života.

Direktor istraživanja na školi Food Thrust, Michael Nelson, tvrdi da ipak nije bitno samo ono što se događa u najranijoj dobi, već da je bitno da djeca u školama dobivaju zdravu hranu jer je dokazano da to pozitivno utječe na koncentraciju djece. Ali ova istraživanja mogu pomoći i onima koji se bave djecom u njihovoj najranijoj dobi da dobiju informacije o pravilnoj ishrani djece i motiviranju djece da jedu zdravu hranu, izjavio je Nelson.

Recent Posts

See All
bottom of page