top of page

Trudnice bi trebale izbjegavati zadimljene prostorije


Svaka žena, čak I ako je pušač, nakon vijesti o trudnoži sasvim sigurno će se odreći ove loše navike jer ne želi riskirati zdravlje djeteta zbog ovinosti o nikotinu. Ipak, to nije dovoljno.

Žene izložene pasivnom pušenju tijekom trudnoće imaju veće izglede roditi mrtvorođenče ili dobiti novorođenče s prirođenim manama, pokazala je studija američkih znanstvenika.

Žene koje su živjele i radile s pušačima imaju 23 posto više izgleda da rode mrtvorođenče, te 13 posto više izgleda da njihova beba ima urođene tjelesne ili psihičke mane, navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Pediatrics.

"Žene treba zaštititi od izlaganja pasivnom pušenju prije začeća i tijekom trudnoće", rekla je u e-mail poruci agenciji Reuters Jo Leonardi-Bee, profesorica na nothingamskom sveučilištu u Engleskoj i jedna od autorica studije.

Iako povećani rizici nisu izrazito veliki ona je upozorila da su "mnogo veći u magnitudi no što bismo očekivali ako vjerujemo da pasivno pušenje ima samo jedan posto učinka aktivnog pušenja".

Leonardi-Bee i njene kolege obradili su podatke iz 19 studija koje su se bavile utjecajima pasivnog pušenja na spontane pobačaje, mrtvorođenčad i prirođene mane.

Recent Posts

See All
bottom of page