top of page

Mozak ipak “osjeća” zračenje mobitela


Kada idući puta čujete roditelja koji svom djetetu ne dozvoljava pretjerano korištenje mobitela, znajte da to čini iskučjivo zbog djetetove dobrobiti. A ova tvrdnja nedavno je dobila I znanstvenu potvrdu. Provedite pedeset minuta s mobitelom na uhu i moždana će vam se aktivnost promijeniti u dijelu mozga najbližem anteni, potvrdili su znanstvenici.

No još se ne zna je li to štetno, kažu znanstvenici Nacionalnoga instituta za zdravlje i dodaju da njihova studija vjerojatno neće dati odgovor na pitanje o povezanosti mobitela i tumora na mozgu.

"Mi smo pokazali da se u dijelu mozga najbližem anteni pojačava metabolizam glukoze", kaže Dora Volkow, autorica studije objavljene u časopisu američke liječnike udruge (JAMA). Cilj studije bio je istražiti kako mozak reagira na elektromagnetska polja koja stvara signal bežičnih telefona.

Volkow kaže kako je iznenađena što slabo elektromagnetsko zračenje mobitela utječe na moždanu aktivnost, ali dodaje kako da to otkriće ne baca nikakvo novo svjetlo na pitanje izazivaju li mobiteli i rak.

"Ova studija ni na koji način ne upućuje na to. Studija samo pokazuje da je ljudski mozak osjetljiv na izloženost elektromagnetskom zračenju mobitela".

Upotreba mobitela dramatično je porasla od sredine osamdesetih kad su se pojavili. Vjeruje se da ih je diljem svijeta u upotrebi oko pet milijarda. Neke su studije povezale izloženost mobitelu s povećanom opasnošću od raka mozga, ali velika studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nije dala konačnu ocjenu.

Recent Posts

See All
bottom of page