top of page

Može li vas jutarnja šalica kave uistinu razbuditi?

Dvije su dileme koje već godinama zaokupljaju znanstvenike i tema su čestih istraživanja: je li zdravo svaki dan jesti jaja i koliko je kave dobro za ljudski organizam.

Ova potonja posebno je popularna osobito zato jer većina ljudi tvrdi kako se ujutro ne može razbuditi bez kave, tijekom dana im treba da bi se „malo razbistrili“, a najbolja je saveznica uz svako žensko druženje. Mnogi pozivi na kavu na kraju su završili lijepim prijateljstvima, romantičnim vezama pa i brakovima.

Kava, u našoj kulturi, uistinu ima i sociološko značenje pa uistinu ne čudi da se vrše brojna istraživanja o njezinom utjecaju na ljudski organizam. Znanstvenici pokušavaju dokazati ima li ona uistinu antioksidanse koji nas, prema nekim teorijama, štite od razvoja raka. Zanima ih i je li nam šalica te fine crne tekućine uistinu potrebna da se ujutro razbudimo ili je samo riječ o mitu ili, ako želite, navici.

Najnovije istraživanje odnosilo se upravo na povezanost kave i razbuđivanja, a znanstvenici su došli do sljedećeg zaključka: nakon tri noći s (pre)malo sna kofein više neće djelovati, odnosno neće nas razbuditi. Drugim riječima, ukoliko svakodnevno konzumirate kavu, ona vas zapravo neće dovoljno razbuditi, ali ukoliko ste uvjereni da bez bar jedne šalice ne može izaći iz kuće, svakako ju popijte. Osjećat ćete se bolje.

U istraživanju je čak 48 ispitanika pet noći za redom spavalo je samo 5 sati (idealno je 7 do 8 sati sna). Dio ispitanika popio je 200 miligrama kofeina dvaput tijekom dana, dok je drugi dio ispitanika dobio placebo. Niz testova kognitivnih sposobnosti pokazao je da su ispitanici koji su dobili kofein bolje funkcionirali prvi i drugi dan, ali nakon treće noći njihova prednost se izgubila, odnosno kofein je prestao djelovati.

Zaključak znanstvenika na kraju je ipak bio da, ukoliko želite kavlitetno provesti dan, odmorni i koncentrirani: spavajte najmanje 8 sati.

Kavom se možete počastiti, no neće vas razbuditi.

Recent Posts

See All
bottom of page