top of page

Izvor zdravlja na tanjuru

Uvriježena je predrasuda je je doba godine najpogodnije za početak neke vitaminske kure jesen ili, ako smo već zakasnili, zima. Poneki se, zbog proljetnog umora, odluče na neki nadomjestak prehrani i s prvim zrakama sunca, no istraživanja su pokazala kako je najmanje ovih koji o tome razmišljaju ljeti.

Razloga za to je mnogo: od one stare „bakine“ uzrečice kako će „sunce i more izvući sve loše iz tijela“ do činjenice kako je ljeti toplo pa se ne bojimo viroze ili gripe.

Ipak, ovaj način razmišljala zapravo je potpuno pogrešan jer ljeto je, kao i svako godišnje doba, vrijeme kada nam također imunitet može pasti i lako se razbolimo. Štoviše, zbog vrućina se često pojačano znojimo, a kroz znojenje ne gubimo samo vodu nego i bitne nutrijenjte koje je kasnije potrebno nadokanditi.

Ukoliko niste neki ljubitelj tableta, vitamine možete uzimati i kroz prehranu. Tako, ukoliko vam nedostaje A vitamin, savjetuje se da jedete kelj i tamno zeleno lisnato povrće, žutu paprika, ali i kivi i jagode. U manjim količinama ga ima i u mliječnim proizvodima.

Vitamini skupine B posebno su važni ljeti jer blagotvorno djeluju na kožu, koja je izložena zrakama jakog sunca te na kosu i nokte. Najviše ga sadrže: pšenične klice, cjelovito zrno pšenice, grašak, grah, kikiriki i meso - sve su to vrlo dobri izvori tiamina. Naravno, žitarice za doručak, kruh i pecivo na bazi cjelovitog zrna te ostali žitni proizvodi se preporučaju tijekom cijele godine.

Koža će vam također biti zahvalna ukoliko, posebice tijekom ljeta, povećate unos E vitamina, a najviše ga ima u orasima, kuhanom špinatu, crvenom mesu, plavoj ribi, ali i jajima.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni C vitamin koji je prava blagodat za cijeli organizam, a osim što svi znamo da ga ima u agrumima, možemo ga naći i u rajčici, brokuli i paprici kojima obiluju ljetne tržnice.

Dakle, nemate izgovor da niste stigli do ljekarne jer se izvor zdravlja nalazi na vašem tanjuru!

Recent Posts

See All
bottom of page