top of page

Stalno ste premoreni? Krivci su bakterije!

Koliko ste se puta ujutro probudili potpuno nenaspavani, kao da uopće niste spavali i nije vam uopće jasno što se događa? Naime, stručnjaci tvrde da bismo, nakon 6 do 8 sati sna, trebali biti odmoreni i spremni za novi dan.

Dakako, ovo sve vrijedi ukoliko ste zdravi i nemate neku kroničnu bolest pa vam na spavanje utječu lijekovi ili navikavanje na iste.

No, ukoliko ne uzimate nikakvu terapiju, spavate u komadu 6 do 8 sati, a ipak se budite umorni, vjerujte, spadate u sve veću grupu ljudi koja dijeli isti problem. Upravo je to nagnalo znastvenike na novu studiju čiji je cilj bio odrediti u čemu je zaparvo problem.

Vjerovali ili ne, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell sada su po prvi puta uspjeli identificirati biološke uzroke ove bolesti koji možda leže u određenim bakterijama iz probavnog trakta i mikroorganizmima u krvi koji mogu izazvati upalu.

Da, dakle, bakterije u toj mjeri mogu utjecati na nas da nam čak poremete san! Strašno, zar ne!?

Studija koja je objavljena 23. lipnja u časopisu Microbiome jasno govori u prilog toj činjenici. Tim stručnjaka je opisao kako je na 83 posto pacijenata dijagnosticirao sindrom kroničnog umora (ME/CFS) i analizirajući uzorke njihove stolice i krvi te tako napravio korak naprijed prema razumijevanju uzroka bolesti.

Dakle, ako se idući puta ne naspavate baš najbolje, znate u čemu je zapravo problem. Doduše, znanstvenici još nisu do kraja sigurni kako bi trebali pristupiti rješavanju ovog problema, ali i njegov uzrok već smatraju velikim pomakom.

Recent Posts

See All
bottom of page