top of page

Zašto s nekim životinjama trebamo biti oprezni(ji)


Nema ljepšeg osjećaja nego se vratiti kući s posla, a na vratima vas dočeka vaš kućni ljubimac. Za njega nikada ne izgledate loše, on vas ne osuđuje ma što rekli ili napravili, a obožava vas otkako ga uzmete k sebi pa sve do kraja života. Bez obzira koju životinju odabere znajte da ste dobili doživotnog vjernog pratitelja. Ipak, treba biti oprezan I unaprijed provjeriti koje bolesti mogu prijeći sa životnije na čovjeka I kako se zaštititi.

Majmuni

Ove životinje na ljude mogu prenijeti virus herpes B, koji se prenosi slinom i može biti smrtonosan za ljude. Ovaj virus može uzrokovati encefalitis, koji oštećuje mozak.

Divlji zečevi

Iako ove životinje djeluju umiljato, mogu biti prijenosnici bolesti pod nazivom tularemija, koja može dovesti do ozbiljnih problema sa dišnih sustavom i poznata je još pod imenom zečja groznica. Simptomi su iznenadna groznica, bolovi u zglobovima, bol u prsima, upala pluća i problemi sa disanjem.

Ptice

Ptice mogu biti prijenosnici niza bolesti. Jedna je ptičja gripa koja je devedesetih privukla pažnju diljem svijeta. Ptičju gripu uzrokuje virus H5N1 i izrazito je smrtonosan za ljude. Još jedna od bolesti koju prenose ptice je papagajska groznica ili psitakoza. Dobiva se udisanjem čestica sasušenog izmeta zaraženih ptica ili rukovanjem zaraženim pticama. Simptomi su glavobolje, temperatura i upala pluća.

Psi

Čovjekov najbolji prijatelj može biti prijenosnik bjesnoće, parazita rudarske gliste i oblića. Štenci mogu prenijeti salmonelu, bakteriju giardiu i campylobakteriju. No pseći krpelji nisu opasni, opasniji su krpelji sa divljači.

Mačke

Kako su mačja usta prljava, oko 50 do 90 posto mačjih ugriza može uzrokovati infekciju. Od mačje ogrebotine se također može dobiti groznica, koja u rijetkim slučajevima može uzrokovati encefalitis i probleme sa kostima. Mačke su i prijenosnici bjesnoće, tularemie i toxoplazmoze. Toxoplazmoza je opasna za trudnice jer se može prenijeti na fetus, a može dovesti do oštećenja mozga, očiju i drugih organa.

Recent Posts

See All
bottom of page