top of page

Dieselski motori, zbog štetnosti, odlaze u povijest

Ekologija je, čini se, ipak pobijedila. Naime, zahvaljujući aferi Dieselgate, moguće je da se kroz nekoliko godina potpuno ukine proizvodnja dizeskih motora. Za početak, Njemačka planira nove ekološke norme za vožnju automobila u gradovima s kriterijima ispuštanja dušikovih oksida (NOx) koje dizelski motori neće moći ispuniti.

No, istraživanja koja su dovela do ovakve odluke idu I korak dalje. Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila je još prije nekoliko godina Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Stručnjaci, koji kažu da su rezultati njihovih istraživanja jednaki i utemeljni na "snažnim" znanstvenim deokazima, pozvali su ljude širom svijeta da smanje svoju izloženost dizelskim ispušnim plinovima gdje god je to moguće.

U priopćenju Međunarodna organizacija za istraživanje raka (IARC) - što je odjel WHO-a za rak, dizelske ispušne plinove premjestio je iz skupine 2A (mogući kancerogeni) u skupinu 1 (tvari koje imaju definitivnu vezu s rakom).

"Radna skupina stručnjaka utvrdila je da ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak pluća a pozitivno su povezani i sa povećanim rizikom od raka mokraćnog mjehura", navodi se u priopćenju.

Odluka o objavljivanju ovakve informacije donijeta je nakon jednotjednog sastanka nezavisnih stručnjaka koji su proučili najnovije znanstvene dokaze o štetnosti ispušnih plinova. Predsjedavajući radne skupine IARC-a Christopher Portier je rekao da je odluka skupine bila jednoglasna.

Ispušni plinovi benzinskih motora i dalje su u kategoriji "moguće kancerogenih tvari".

bottom of page