top of page

Prirodni saveznici u borbi sa sezonskim bolestima


Različita životna razdoblja zahtjevaju I različitu brigu o zdravlju, od pravilne prehrane do redovne fizičke aktivnosti. Naravno, stručnjaci uvijek upozoravaju kako su, tijekom zmiskih mjeseci, osim pojačanog unosa vitamina I minerala, važno izbjegavati prostore koji se ne prozračuju dovoljno. Drugim riječima, bakterije I virusi mogu obitavati I u vašem domu, posebice ukoliko zanemarite čišćenje manje vidljivih mjesta, poput madraca….Upravo vaš krevet može biti izvor ozbiljnih zdravstvenih problema pa savjetujemo redovito dubinsko čišćenje.

No, I hranom možete utjecati na zdravlje. Ali, važno je prilagoditi ju godinama.

Tridesete Ubrzan tempo života karakterističan je za ovu dobnu skupinu jer u tridesetima ljudi rade na poslovnoj karijeri i obitelji, a i društveni život pokušavaju održavati što aktivnijim. Međutim, zalogaji u restoranima brze prehrane tijekom radnih dana i veće količine alkohola tijekom vikenda dodatno slabe imunitet.

Umjesto takvim namirnicama, organizam je potrebno opskrbiti vitaminima i mineralima kojima obiluje voće i povrće. Umjesto alkoholom, u najkritičnijim razdobljima u godini žeđ gasite nekim hranjivijim napitcima.

Četrdesete Već je nekoliko istraživanja potvrdilo da nedovoljno sna pojačava rizik od prehlade. Naime, odrasle osobe koje pate od nesanice imaju tri puta veće šanse da obole od prehlade ili gripe, za razliku od osoba koje spavaju osam ili više sati. Dakle, tijekom zimskih mjeseci pokušajte se dobro naspavati na taj način ćete ojačati organizam i smanjiti rizik od prehlade.

Pedesete U pedesetima je rizik od prehlade i gripe izrazito pojačan. Kupus, češnjak, agrumi i kelj samo su neke od namirnica koje jačaju imunitet. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se tijekom najhladnijih mjeseci protiv prehlade treba boriti i vježbanjem. Lagane šetnjice u prirodi pozitivno će se odraziti na zdravlje svakog pedesetogodišnjaka.

Recent Posts

See All
bottom of page