top of page

Kada ste zadnji puta provjerili koliko ste zdravi


Vrijeme nakon blagdana najbolje je za razmisliti malo više o zdravlju. Nakon što smo, priznali to ili ne, ipak unosili u organizam malo više kalorija nego inače, vrijeme je da uvedemo reda u prehranu, ali I povećamo tjelesnu aktivnost.

Kako bismo bili sigurni u kakvom nam je stanju organizam, najbolje je otići na sistematski pregled.

Sistematski se pregledi dijele zbog fiziologije i anatomije na muške i ženske. Tu su i sistematski pregledi koji se razlikuju prema opsegu jer nekome od 30 godina nisu potrebne pretrage koji se rade 50-godišnjacima.

Preporučljivo je obaviti sistematski pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine, sve ovisi o dobi pacijenta, zdravstvenom stanju ili postojanju rizičnih čimbenika. Starija životna dob, kronične bolesti, pozitivna obiteljska anamneza i postojanje drugih rizičnih čimbenika opravdavaju i češće sistematske preglede.

Sistematski pregled obuhvaća nekoliko dijagnostičkih pretraga za koje valja biti pravilno pripremljen da bi se postigla maksimalna pouzdanost u otkrivanju bolesti. Obveza je liječnika i medicinskoga osoblja dati informaciju svakom pacijentu kako se pripremiti prije dolaska na godišnji sistematski pregled. U interesu pacijenta je slijediti preporuke da bi se postigli što bolji rezultati.

Posebno treba istaknuti da redoviti sistematski pregledi omogućuju pravodobno otkrivanje nekih malignih promjena bilo probiranjem (npr. određivanje koncentracije PSA u svih muškaraca starijih od 40 godina; pregled i UZV dojke u svih žena; određivanje krvi u stolici u svih osoba starijih od 50 godina) bilo ciljanom dijagnostikom članova obitelji osobe oboljele od karcinoma.

Stoga, u novoj godini nemate nikakav razlog za odgađanje odlaska liječniku, možete samo profitirati!

Recent Posts

See All
bottom of page