top of page

Hrana za bolje pamćenje


Gubitak kratkoročnog pamćenja javlja se u pedesetima, međutim česta je pojava i kod mladih. Kod nekih osoba izaziva zabrinutost, a ponekad i depresiju. Stručnjaci tvrde da se ova pojava javlja kod onih gdje mozak smanjeno proizvodi kemikaliju potrebnu za funkciju pamćenja. Uzrok tome mogu biti i problemi s cirkulacijom, određeni lijekovi koji ometaju moždane funkcije i emotivni problemi poput stresa, dosade te gubitka životnog partnera.

Ipak, jedna od bitnih stvari koja utječe na rad mozga je prehrana. Naime, kako pad energije i koncentracije, tako i "rupe u pamćenju" mogu biti posljedica nepravilne prehrane, ali i niskog šećera u krvi. Pravilno unošenje namirnica pomoći će vam da koncentraciju i energiju odražavate na određenoj razini

Vitamin B1

Niska razina ovog vitamina dovodi do promjena u funkciji mozga i tako do gubitka pamćenja. Izvori vitamina B1 su pivski kvasac, šunka i kikiriki.

Folna kiselina

Razdražljivost, umor, depresija, dekoncentracija, nesanica i upala desni mogu biti znakovi nedostatka folne kiseline u prehrani.Nedostatak kiseline oštećuje mozak na dva načina. Prvo izaziva rizik od kardiovaskularnih bolesti te pogoršava funkcioniranje krvi u mozgu. Drugo, homocistein se pretvara u aminokiselinu, koja pri normalnoj razini potiče rad receptora moždanih ćelija, ali kod povećane razine ćelija, one se samouništavaju.Odlični izvori folne kiseline su: špinat, grah, šparoge, lišće repe, lišće gorčice, blitva, peršin, teleća jetrica, brokula...

Holin

Ovaj vitamin je ključni element za funkcioniranje memorije. On "hrani" mozak. Dobri izvori holina su: jaja, sojino zrno, kupus, kikiriki, karfiol.

Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 dovodi do određene neurološke ravnoteže, simptomi su slabost, promjene u raspoloženju i gubitak pamćenja. Bogati izvori ovog vitamina su: riba, plodovi mora, mlijeko, jetra, srce i sirevi. Meso je siromašan izvor ovog vitamina, a u povrću ga uopće ni nema.

Cink i željezo

Bogati izvori cinka su prije svega razne sjemenke, pivski kvasac te integralne žitarice, najviše zob. Meso, osobito peradi, je također dobar izvor cinka. Nadalje, to su školjke kamenice, rakovi, jetra, govedina, morski plodovi, meso peradi, cjelovite žitarice, tofu, mahunarke, proso. Crveno meso i piletina neophodni su izvori željeza.

Ljekovito bilje

Od davnina su biljke služile kao lijek. Njihova ljekovita svojstva u znatnoj mjeri ovise o pravilnoj pripremi i primjeni. Iz listova, plodova i sjemenki, iz kore ili korijena moramo izvući što više ljekovitih tvari. Mogu se konzumirati kao čaj ili u tabletama. (A.B.)

Odlična viježba za pamćenje je fizička aktivnost, minimalno unošenje alkohola u organizam te dovoljna količina sna. Kod mlađe populacije je to jako bitno jer ako su neispavani slabije uče i nemaju dovoljno koncentracije.

Recent Posts

See All
bottom of page