top of page

Teretana kao najbolji antidepresiv


Iako su poslije blagdana teretane bitno punije nego u prosincu, činjenica je da još uvijek premalo ljudi redovito vježba. Mnogi se na takav korak odlučuju tek kada vaga počne pokazivati ozbiljno problematične brojke. Ipak, svi znamo kako se ne mršavi u teretani nego tamo gdje se I deblja- za stolom. Ipak, vježbanje je itekako korisno ukoliko ste skloni depresiji ili patite od nekog oblika ove bolesti.

Žene u dobi od 55 do 80 godina koje su u životu više vježbale i manje vremena provodile pred televizijskim ekranima rjeđe obolijevaju od depresije, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće žena i utvrdilo da je najbitniju ulogu u borbi protiv depresije imala tjelesna aktivnost.

Znanstvenici su utvrdili da žene koje se najviše bave fizičkim aktivnostima (prosječno 90 minuta dnevno) imaju 20 posto manje izglede razviti depresiju od onih koje rijetko vježbaju odnosno fizički su aktivne manje od deset minuta dnevno, prema rezultatima istraživanja objavljenima u American Journal of Epidemiology.

S druge strane istraživači su uočili da više sati provedenih pred tv ekranima ide uz veći rizik od depresije. Tako su žene koje su prosječno dnevno gledale televiziju tri i više sati imale 13 posto veće izglede za depresiju u odnosu na one koje jedva da su otvarale televizor.

"Visoka razina tjelesne aktivnosti povezana je s nižim rizikom depresije", kaže Michel Lucas s harvardske škole javnog zdravlja iz Bostona i objašnjava da više vremena provedenog u tjelesnim aktivnostima može ojačati samopouzdanje i osjećaj kontrole kao i povećati razinu endorfina u krvi koji potiče dobro raspoloženje.

Iako istraživanje nije izravno dokazalo da gledanje previše televizije i izbjegavanje tjelovježbe uzrokuje depresiju pokazalo je da postoji veza.

Recent Posts

See All
bottom of page