top of page

Bolesti koje izaziva zagađenje u zraku


Boravak na zagađenom zraku povećava rizik za dobivanje moždanog udara kod nekih ljudi, a nezdrave je za sve skupine, osobito za djecu jer se kod njih nije do kraja razvio imunitet.

Za studiju američkog Sveučilišta Brown je ispitano 9,200 pacijenata koji su hospitalizirani zbog moždanog udara i istraživači nisu pronašli vezu između rizika za dobivanje moždanog udara i njihove izloženosti kratkotrajnom povećanju zagađenja zraka. No, uspjeli su pronaći vezu kod osoba s dijabetesom, koji je jedan od većih rizičnih faktora za dobivanje moždanog udara. Tijekom dana kada je zrak jače zagađen dijabetičari su za 11 posto imali veću šansu da dobiju moždani udar.

Sitne čestice koje zagađuju zrak i koje su opasne po zdravlje ispuštaju se prilikom gorenja fosilnih goriva, iz ispušnih plinova automobila, kod gorenja drveta i iz industrijskih postrojenja. Ove čestice su sitne i mogu se udahnuti u pluća i izazvati moždani i srčani udar, a mogu kod osjetljivijih ljudi oštetiti i kardiovaskularni sustav. Stručnjaci osobama koji imaju srčane bolesti, dijabetes ili krvni tlak i starijim osobama preporučaju da provode manje vremena izvan kuće dok je zrak zagađeniji.

No, čvrsta veza između zagađenog zraka i moždanog udara pronađena je samo kod pacijenata sa dijabetesom, a nije pronađena kod osoba koje pate od drugih bolesti, poput povišenog krvnog tlaka. Znanstvenici ipak navode da je za sve bolesnike ključ za prevenciju moždanog udara zdrav životni stil i uzimanje terapije koju je prepisao liječnik.

Recent Posts

See All
bottom of page