top of page

Trudnice bi svakako trebale izbjegavati sve vrste pesticida


Nije tajna da trudnice moraju posebno paziti na prehranu, no nova istraživanja pokazuju da osim na viruse, bakterije I još niz toga, moraju biti I posebno oprezne kada su u pitanju pesticidi. Tri odvojene studije su pokazale da izloženost djece pesticidima prije rođenja može smanjiti njihovu inteligenciju.

Dvije studije su provedene u New Yorku, a jedna u Kaliforniji i tim sa kalifornijskoga Sveučilišta Berkeley je otkrio da se za svako deseterostruko povećanje izloženosti pesticidima prije rođenja, inteligencija djece do 7 godina na testovima smanjuje za 5,5 bodova. Istraživačka timovi su skupljali urin majki i testirali razinu chlorpyrifosa, jednog od sastojaka insekticida znanih kao organofosfati za koje se zna da su otrovni za moždane stanice. U SAD-u je ovaj insekticid zabranjen 2001. no, do tada je bio jedan od nakorištenijih insekticida.

Sveučilište Columbija je ispitalo 265 djece sa područja New Yorka koji su rođeni prije zabrane 2001.i povećana razina chlorpyrifosa u krvi takve djece je bila povezana sa slabijim rezultatima na testovima inteligencije. Timovi istraživača su primijetili da smanjenu inteligenciju imaju samo djeca koje su prije rođenja bila izložena pesticidima, ali ne i djeca koja su pesticidima izložena nakon rođenja, što vjerojatno znači da su pesticidi utjecali na razvoj mozga nerođenog djeteta.

U SAD-u je nakon zabrane 2001. upotreba organofosfata pala za 50 posto, no chlorpyrifos se još uvijek koristi kao sastojak nekih pesticida.

Stoga, ponovno savjetujemo posebnu brigu oko prehrane, posebice pesticida, ali I ekoloških sredstava za čišćenje koja su puno zdravija nego kemijska jer nisu škodljiva za zdravlje.

Recent Posts

See All
bottom of page